Okategoriserade

Skärpning JLTs chaufförer!

Det är sällan jag blir arg eller upprörd men det finns en sak som inte är ok enligt mig och jag har funderat på att skriva detta inlägg i flera år.

Busstrafiken!
Då menar jag Jönköpings Länstrafik. JLT.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_1539.jpg


Jag bor lite utanför stan och från mig till centrum tar det 22 minuter när jag kör egen bil. Då kanske jag kör någon km över hastigheten, det kan jag erkänna, jag är inte felfri.
På den här sträckan är det både 60km/tim och 40km/tim plus två fartkameror och vägbulor. Hur är det möjligt att en buss i linjetrafik enligt tidtabell ska köra samma sträcka på 23 minuter plus dessutom hinna stanna och plocka upp och släppa av passagerare??? 1 minuts skillnad mot att jag själv kör samma sträcka med bil?

Utanför mitt hus är hastigheten 60km/tim och det är väldigt sällan bussarna håller den hastigheten kan jag säga. De kör långt, långt över!

Någon gång i veckan åker jag buss och jag blir fasiken rädd för hur vissa chaufförer kör. Det är människor ni kör omkring på!
De saktar inte ner förbi skolan, kör över en fartbula i alldeles för hög hastighet än vad som är tillåtet, kör på trottoarkanter i korsningar, gör häftiga inbromsningar, livsfarliga omkörningar. Listan kan göras lång.

Med flera yrkeschaufförer i familjen plus att vi i Excess åker omkring i en 15 meter lång turnébuss vet jag hur en buss SKA framföras. Det är definitivt inte på detta sättet! Det verkar som att chaufförerna inte bryr sig om de kör emot något något som skadar bussen för det är ju inte de personligen som äger fordonet. Jag upplever att de chaufförer som kör för de privata aktörerna är mer försiktiga och aktsamma och är stolta över sitt yrke på ett helt annat sätt.
Nu menar jag inte att alla chaufförer på JLT kör illa. Jag har faktiskt åkt med de som framför bussen på ett utomordentligt bra sätt. Som håller hastigheten, som gör mjuka inbromsningar och där man faktiskt känner sig trygg. Det är ofta de gångerna bussen är lite sen men det kan jag leva med. Hellre kommer jag fram några minuter för sent än att inte komma fram överhuvudtaget.
Kanske dags att se över tidtabellen?

Kommunen vill att vi ska åka mer buss för att det är miljövänligt, men vem fasiken vågar åka buss med fara för sitt eget liv?

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_1552.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s