Resor

Prosecco Road

Älskar du liksom jag Prosecco? Denna fantastiska dryck som verkligen har tagit världen med storm.

Förra året besökte vi just Prosecco-området i Italien.
Prosecco Road och där tillverkningen för riktig och äkta Prosecco görs ligger i Veneto, Treviso i nordöstra delen av Italien. Inte att blanda i hop med en ort som ligger i Trieste som faktiskt heter Prosecco men det är FEL ort)

Flyger gör man till Venedig som ligger närmast. Från Venedigs flygplats till Valdobbiadene är det ca 7 mil. Hyrbil är ett måste för att kunna ta sig runt i Prosecco-området.

Valdobbiadene är en ganska liten ort men en bra utgångspunkt till att utforska området.
Vi bodde på ett mycket trevligt och fräscht Bed & Breakfast som heter Le Zitelle Di Ron. Nyrenoverade rum, bra frukost och trevliga värdar. Extra trevlig överraskning på rummet i form av en välkomst-Prosecco. Härifrån har man gångavstånd in till byn Valdobbiadene där det finns ett litet utbud av restauranger. Genuina och lokala restauranger med fantastisk äkta Italiensk mat!


Än så länge har inte turismen hittat hit fullt ut så allt känns fortfarande väldigt genuint och som att verkligen kliva in i det Italienska vardagslivet. Det märks även på priserna på restauranger och barer. Relativt låga priser, ett glas Prosecco kostar mellan 2.50 EUR- 3 EUR och det är ju inte helt fel.
Att sitta på en uteservering vid torget och smutta på en Prosecco och studera lokalborna tycker jag är en härlig känsla och en av de saker jag gillar med att resa och upptäcka världen.

Prosecco-Road sträcker sig från Valdobbiadene till Conegliano och utmed
rutten finns flera små vingårdar att stanna till vid som erbjuder Prosecco-provning och försäljning.
Att Italien är vackert vet väl de flesta men just den här regionen med de små kullarna är helt magiska. Vart man än tittar är det vackra vyer.

En vinproducent vi stannade till vid heter Merotto. Butiken ligger vid genomfartsvägen och vingården en liten bit därifrån. Älskar att man bara kan stanna till, gå in och få en härlig Prosecco-provning. Brut, extra dry och dry är de vanligaste sorterna varav extra dry är den som är den jag tycker bäst om.

Precis utanför Valdobbiadene ligger Cartizze. Här tillverkas den finaste Proseccon av Glera druvan. Här hade vi bokat en provning hos en vinproducent som heter PDC. Intressant och väl värt ett besök.

Skulle åka tillbaka hit vilken dag som helst. Så underbart!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s